Aderimet e endometriozës: Everythingdo gjë që ju duhet të dini

Aderimet e endometriozës janë shirita të trashë të indeve mbresë që mund të lidhin organet së bashku. Aderimet

formohen kur indet në rajonin e legenit mban një dëmtim. Ato formohen si pjesë e procesit të shërimit natyror. Aderimet

janë të ndryshme sesa implantet e endometriozës, të cilat rriten dhe rrjedhin gjak në përgjigje të hormoneve në të njëjtën mënyrë si indet nga rreshtimi i mitrës.

Megjithëse endometrioza është një faktor rreziku për ngjitjet, nuk është shkaku i vetëm, dhe ngjitjet nuk janë një rezultat i pashmangshëm i endometriozës.

Në këtë artikull, ne shikojmë në më shumë detaje ngjitjet e endometriozës, duke përfshirë mënyrën se si mjekët i diagnostikojnë dhe trajtojnë ato.

Cilat janë ngjitjet e endometriozës?

Ngjitësit janë grumbull indesh mbresë të trashë në pjesën e brendshme të trupit. Trupi zakonisht formon indin mbresë në përgjigje të inflamacionit dhe dëmtimeve. Prandaj, ky ind mund të formohet pas operacionit.

Endometrioza e përparuar mund të shkaktojë formimin e ngjitjeve. Endometrioza bën që lloji i indeve që linjon mitrën të rritet në vende të tjera, të tilla si në tubat, vezoret ose fshikëzën fallopiane. Këto rritje quhen implantet. Implantet e endometriozës

Endometrioza shkaktojnë inflamacion kur rriten dhe rrjedhin gjak gjatë ciklit menstrual të një personi. Trupi i përgjigjet kësaj inflamacioni duke formuar indin mbresë gjatë procesit të shërimit.

grumbullime të mëdha të indeve mbresë mund të zhvillohen në zonat që ndikon endometrioza. Aderimet

mund të shkaktojnë komplikime serioze, veçanërisht kur ato janë shumë të mëdha. Për shembull, një ngjitje endometriale mund të ngjitet në vezoret, duke prerë furnizimin me gjak. Mund të bllokojë gjithashtu gjakun në vezore, duke shkaktuar cista ovariane. Aderimet

gjithashtu mund të ndikojnë në pjellorinë, duke e bërë më të vështirë për një vezë të udhëtojë ose të implanton në mitër. Hulumtimi sugjeron që midis 30% dhe 50% të njerëzve me endometriozë kanë çështje të fertilitetit.

Endometrioza nuk është gjendja e vetme që shkakton ngjitje, megjithatë. Një person mund të zhvillojë ngjitje në rajonin e legenit për shkak të:

 • Një çrregullim inflamator
 • Një infeksion i rëndë
 • Një dëmtim ose traumë në mitër ose Zonat përreth
 • Kirurgjia, përfshirë operacionin për endometriozën

që ka operacion të endometriozës mund të rrisë rrezikun e ngjitjes. Edhe operacioni për të hequr ngjitjet mund të shkaktojë ngjitje të reja.

Simptomat

Megjithëse shumë njerëz me ngjitje të endometriozës raportojnë se kanë dhimbje legenike, disa studime kanë vlerësuar marrëdhëniet midis ngjitjeve dhe dhimbjes.

Disa mjekë argumentojnë se lidhja midis ngjitjeve dhe dhimbjes nuk është e qartë.

Për shembull, ka ekspertë që besojnë se dhimbja nga endometrioza është e ndryshme nga dhimbja nga ngjitjet. Dr. Harry Reich, një specialist i endometriozës, thotë:

"Dhimbja e endometriozës rezulton direkt nga procesi inflamator që po ndodh brenda lezioneve të endometriozës. Ngjitjet, kur lidhin zorrët, mund të shkaktojnë dhimbjen e tyre, e cila është e veçantë dhe e ndryshme nga dhimbja e endometriozës. "

Një studim i vitit 2009 shikoi drejtpërdrejt rolin e ngjitjes në dhimbjen e endometriozës. Studiuesit identifikuan një lidhje midis simptomave të dhimbjes dhe vendndodhjes dhe shtrirjes së ngjitjeve. Sidoqoftë, një studim më i vogël por më i fundit zbuloi se prania e ngjitjeve të legenit nuk lidhej me nivelin e dhimbjes së vetë-raportuar të pjesëmarrësve.

Në fakt, grupi i pjesëmarrësve me rezultatet më të ulëta të raportuara të dhimbjes përfshinin https://harmoniqhealth.com/al/ përqindjen më të lartë të njerëzve me ngjitje. Rezultati fizik, shoqëror dhe emocional tregoi se këta individë ishin më të aftë të përballen me dhimbjen e tyre të legenit.

Disa simptoma të tjera që njerëzit me ngjitje mund të përjetojnë përfshijnë:

 • dhimbje vaginale
 • dhimbje barku
 • nauze
 • kapsllëk
 • diarre
 • gjakderdhje rektale
 • Dëmtimi i vezoreve, përfshirë rrotullimin e vezores, që ndodh kur një vezore kthen
 • Gjakderdhja midis periudhave
 • Inflamacioni kronik që shkakton dhimbje

Disa mjekë e klasifikojnë endometriozën në faza nga 1 në 4 për të pasqyruar sasinë dhe ashpërsinë e implanteve. Njerëzit me endometriozën e fazës 3 ose 4 kanë më shumë të ngjarë të kenë ngjitje.

Nuk ka konsensus se çfarë simptomash shkaktojnë, sidoqoftë, sidoqoftë, dhe hulumtimi po vazhdon. Vendndodhjet

Lokacionet

Aderimet e endometriozës mund të formohen kudo në legen ose bark, duke përfshirë:

 • vezoret dhe tubat fallopiane
 • Rectum
 • Jashtë mitrës
 • fshikëza

heqja

, zvogëloni gjakderdhjen dhe dhimbjen dhe parandaloni dëmtimet në vezore.

Sidoqoftë, operacioni nuk e trajton procesin themelor të sëmundjes, kështu që simptomat mund të kthehen.

Endometrioza mund të shkaktojë që aderimet shtesë të formohen edhe pas operacionit. Për më tepër, operacioni në vetvete është një faktor rreziku për ngjitjet endometriale.

Arsyeja për këtë është se inflamacioni dhe indi mbresë janë pjesë normale të procesit të shërimit. Kirurgjia krijon një plagë që duhet të shërohet, duke rritur rrezikun e indeve mbresë dhe formimin e ngjitjeve.

Dr. Harry Reich rekomandon që njerëzit të konsiderojnë operacionin për ngjitjet e endometriozës ose të endometriozës të shmangin procedurat e ablacionit, pasi këto krijojnë më shumë inde të ngordhura.

pas operacionit

Kirurgjia nuk kuron endometriozën, por mund të ndihmojë në uljen e simptomave. Në varësi të simptomave të një personi dhe qëllimeve të trajtimit, ata mund të kenë nevojë për trajtim shtesë për të zvogëluar rrezikun e formimit të më shumë ngjitjeve.

Ndërsa operacioni në vetvete është një faktor rreziku për ngjitjet, është gjithashtu e mundur të zhvillohen më shumë ngjitje pas trajtimit.

Në ditët pas operacionit, është thelbësore të zvogëlohet rreziku i infeksionit. Një mjek mund të përshkruajë antibiotikë. Një person duhet të kërkojë kujdes të shpejtë mjekësor për ethe, dhimbje të fortë, ënjtje ose ndonjë shenjë tjetër të infeksionit. Studiuesit

ende nuk kanë hetuar plotësisht rezultatet afatgjata te njerëzit që kanë operacione për ngjitje.

Pyetjet për të bërë mjekun

isshtë e pamundur të vetë-diagnostikohen ngjitje, por një mjek mund të përdorë imazhe mjekësore për t’i zbuluar ato.

Nëse një person ka ngjitje, pyetjet e mëposhtme mund t’i ndihmojnë ata të kuptojnë diagnozën dhe trajtimin e tyre:

 • Sa të rënda janë ngjitjet e mia të endometriozës?
 • A kërkojnë aderimet e mia trajtim?
 • Cilat janë opsionet e mia të trajtimit?
 • Cilat janë rreziqet e operacionit?
 • A ka ndonjë gjë që mund të bëj për të minimizuar rreziqet e operacionit?

Në raste të rënda, ata madje mund të dëmtojnë organet.

Trajtimi i duhur mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve afatgjata, por është e rëndësishme të peshoni përfitimet dhe rreziqet me një specialist të endometriozës së ditur. Kirurgjia

Për të hequr implantet e endometriozës dhe ngjitjet mund të çojnë në formimin e më shumë ngjitjeve, kështu që hulumtimi po vazhdon për të gjetur trajtime efektive.

 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale